De boycotbeweging vóór de stichting van Israël
De boycot van Joodse producten en bedrijven uit Israël is een oud fenomeen. Al tijdens de Ottomaanse overheersing (1516-1917) riepen de Arabieren regelmatig op tot boycots. Toen Palestina na de Eerste Wereldoorlog een Brits mandaatgebied werd en de Britten langzaamaan de rechten van de Joodse bevolking in hun historische thuisland begonnen te erkennen, werd de roep om een boycot luider. Tussen 1909 en 1939 namen de Arabieren minimaal 13 keer het initiatief om Joden te boycotten. Deze campagnes waren over het algemeen slecht georganiseerd en niet effectief.
Israël-boycot van de Arabische Liga
De eerste duurzame boycotcampagne, die tot op de dag van vandaag voortduurt, ontstond na de Tweede Wereldoorlog. Terwijl eerdere pogingen vooral als doel hadden om de groei van het aantal Joden in Palestina te voorkomen, richtte de Arabische Liga zich op het politiek en economisch isoleren van de jonge staat en haar Joodse bevolking. De officiële resolutie riep op tot het verspreiden van antizionistische propaganda als aanvulling op pogingen om Israël te vernietigen.
De Durbanconferentie
De hedendaagse BDS-beweging, gelanceerd in de zomer van 2005 door Palestijnse organisaties, bouwt voort op het model van de Arabische Liga. Daarnaast maakt BDS deel uit van de zogeheten ‘Durban-strategie’, vier jaar eerder geformuleerd tijdens een VN-conferentie in Durban, Zuid-Afrika. In Durban ontstond het idee om Israël als een “racistische apartheidsstaat” af te schilderen, die zich schuldig maakt aan het “systematisch plegen van racistische misdaden, waaronder oorlogsmisdaden, volkerenmoord en etnische zuiveringen”. Tijdens de VN-top werden Joodse deelnemers antisemitisch bejegend en besloten daarop de regeringsdelegaties van Amerika, Israël en Canada te vertrekken. De slotverklaringen van Durban – waarin zionisme gelijkgesteld werd met racisme – bleken later het startschot van BDS.
In 2004 werd de Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel (PACBI) opgericht, onder leiding van Omar Barghouti (bekend van de uitspraak “We zijn tegen een Joodse staat in welke vorm dan ook, in welk deel dan ook van Palestina”). Sinds 2005 lobbyt het fijnmazige netwerk van internationale BDS-organisaties voor de volledige politieke, economische, wetenschappelijke en culturele uitsluiting van Israël.
Afbeelding van Omar Barghouti, oprichter van de BDS-beweging. Via weblog Legal Insurrection.