Ontruiming van nederzettingen
In 1979 tekenden Israël en Egypte een overeenkomst, waarbij Israël in ruil voor vrede en erkenning de volledige Sinaïwoestijn aan Egypte teruggaf. In 1982 werden achttien Joodse nederzettingen en ruim 170 militaire installaties ontruimd en vernietigd. 7.000 Joodse inwoners van de nederzettingen moesten de Sinaï verlaten. De huizen werden gesloopt, zodat de inwoners nooit meer konden terugkeren.
Eenzelfde actie vond plaats in 2005, toen Israel zich eenzijdig uit de Gazastrook terugtrok. In Gaza ontruimde het Israëlische leger 21 Joodse nederzettingen met een totale bevolking van 7.000 mensen. Tegelijkertijd werden ook vier nederzettingen op de Westoever ontruimd. Dit ging gepaard met veel protesten. Het leger trad met harde hand op en de inwoners van de nederzettingen voelden zich door de overheid verraden.
Uit deze gebeurtenissen blijkt dat Israël bereid is nederzettingen op te geven. Wel hebben de beelden van de dramatisch verlopen ontruiming van de nederzettingen in Gaza diepe indruk op de Israëlische bevolking gemaakt. Een vergelijkbare ontruiming van nederzettingen op de Westoever is daarom geen fijn vooruitzicht voor een Israëlische regering. Daarenboven heeft Hamas niet lang na de unilaterale terugtrekking van Israël het bestuur van de Gazastrook overgenomen. Ook hierdoor ligt een unilaterale terugtrekking gevoelig in Israël.
Afbeelding: Yossi Zamir (Government Press Office).