Verschillende zones
Sinds 1995 is de Westelijke Jordaanoever opgedeeld in drie zones, namelijk zone A, B en C. Zone A valt geheel onder de Palestijnse Autoriteit (PA) en omvat 18 procent van de Westelijke Jordaanoever. In zone B is de PA de administratieve wetgever, terwijl zij samen met Israël verantwoordelijk is voor de veiligheid. Dit gebied omvat 22 procent van de Westoever. De A-gebieden en B-gebieden grenzen echter niet allemaal aan elkaar.
Zone C omvat 60 procent van de Westelijke Jordaanoever en is geheel in Israëlische handen Dit gebied valt ook onder de militaire wetgeving van Israël. In dit gebied bevinden zich ook alle door de Israëlische overheid geautoriseerde nederzettingen. Sinds 1967 worden in Zone C de eerste nederzettingen gebouwd. De C-zones zijn met elkaar verbonden door wegen of zijn bereikbaar via Israël. Zolang er geen vredesregeling is, houdt Israël de nederzettingen in stand.
In zone A en B is het wonen voor mensen met de Israëlische nationaliteit verboden. In Zone C wonen zo’n 300.000 Palestijnen in 532 dorpen en 400.000 Israëli’s in nederzettingen.
Er bestaat beperkte eigen infrastructuur voor de Palestijnen in zone C. Ook moeten Palestijnen vaak door Israëlische checkpoints om een bezoek te kunnen brengen aan een ander gebied in zone C.

Credits: wikimedia
Groen = Zone A
Rood = Zone B
Roze = Zone C
Hoe zijn de A, B, C Gebieden ontstaan?
In 1993 werden de eerste Oslo Akkoorden gesloten. Hierin werd afgesproken dat er binnen vijf jaar een oplossing zou komen voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. De PLO van Arafat erkende Israël’s bestaansrecht. Op zijn beurt erkende Israël de PLO als een legitieme vertegenwoordiger van de Palestijnen. Twee jaar later werden de Tweede Oslo Akkoorden getekend. In deze overeenkomst werd de Westelijke Jordaanoever verdeeld in A, B en C gebieden. De oorspronkelijke bedoeling was dat de Palestijnse Autoriteit langzaam maar zeker ook de zeggenschap zou krijgen over de C-gebieden. Maar dat heeft nooit plaatsgevonden, met name vanwege de veiligheidssituatie die ontstaan is en die heeft geleid tot veel aanslagen op Israëlische burgers.
Nieuwe regering en de veiligheidszones
De Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zijn allemaal omstreden binnen grote delen van de internationale gemeenschap. De nieuwe regering heeft de wens uitgesproken de gehele Westelijke Jordaanoever te willen annexeren. Dit betekent per saldo de opheffing van de Palestijnse Autoriteit in zijn huidige vorm en volledige Israëlische zeggenschap over de Westelijke Jordaanoever. Mocht de regering deze stap zetten, dan zal dit leiden tot veel ophef en mogelijk veel geweld in Israël zelf en/of met buurlanden.