In 2021 stapte Ra’am uit de Verenigde Arabische Lijst na een intern conflict. Van de Arabische partijen in Israël is Ra’am het conservatiefst. Desalniettemin participeerden zij in de regering van Lapid en Bennet, totdat deze viel. Bij de laatste verkiezingen in 2022 haalde de partij 5 zetels.
Kiezers
Ra’am geniet de meeste steun onder conservatieve moslims in het zuiden van Israël, al heeft zij ook stemmen gehaald in het noorden van het land, waar van oudsher veel Arabieren wonen, zoals lijsttrekker Mansour Abbas. De kleine partij is de vertegenwoordiger van de zuidelijke tak van de Islamitische Beweging in Israël en kent daardoor een strenge conservatieve islamitische ideologie. Ra’am moet onder meer niets hebben van LHBTI+-rechten, legalisering van marihuana en van enige wijzingen in de status van religie in het land.
Ideologische en historische achtergronden
Ra’am was bij de vorige verkiezingen onderdeel van de bredere Arabische lijst, die zich op de Arabische kiezer in Israël richtte. De lijst was een coalitie van partijen met zeer uiteenlopende ideologieën. De andere drie partijen waren in ieder geval aanzienlijk progressiever dan Ra’am, wat tot wrijving leidde. In 2020 toonde Mansour Abbas, de partijleider van Ra’am, als enige Arabische partijleider zich bereid om zelfs met de betrekkelijk nationalistische Likoed te praten over initiatieven die met name de Arabische burgers van Israël zouden kunnen helpen, dit tot ergernis van zijn (voormalige) partners.
De strijd in de Gezamenlijke Lijst leidde uiteindelijk in januari 2021 tot een breuk tussen Ra’am en de andere partijen. Ra’am verklaarde zich bereid tot samenwerking met ‘zionistische partijen’. Ra’am ging dus alleen de verkiezingen in en wist – ietwat onverwacht – vier zetels te winnen. Vier cruciale zetels waarmee het als zogeheten “kingmaker“ de formatie inging.
Politieke agenda’s
Ra’am eist een grote investering in de Arabische sector. Ook wil het meer mogelijkheden geven aan Bedoeïenen, onder meer op het gebied van wonen, onderwijs en werkgelegenheid. Daarnaast wil de partij de enorme criminaliteit onder de Arabische bewoners in Israël keihard aanpakken. De partij verafschuwt de erkenning van LHBTI+ en is tegen alle maatregelen die (de rechten van) deze mensen erkennen. Ook wil zij de macht van de religieuze functionarissen behouden en waakt dat er geen veranderingen komen in de positie van de islamitische heiligdommen, in het bijzonder in Jeruzalem. De partij steunt een onafhankelijke Palestijnse staat en is tegen de verdere groei van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Ra’am heeft echter verklaard om op dit moment prioriteit te geven aan de dagelijkse problemen van Arabisch-Israëlische inwoners.
Kiezers:
Voornamelijk Israëlische Arabieren en Bedoeïenen.
Opgericht: 1996
Politieke positie: Arabische belangen, conservatief islamitisch
Lijsttrekker: Mansour Abbas
Huidig aantal zetels: 5