Shas is een ultra-orthodoxe partij opgericht om op te komen voor de belangen van de Mizrachische Joden van Israël, vooral diegenen met een orthodoxe of ‘traditionele’ levenswijze.
Politieke agenda
Het verdedigen van de belangen van de Mizrachische ultra-orthodoxe (charedische) gemeenschap en het opperrabbinaat, het opkomen voor de belangen van Mizrachim in het algemeen en het tegengaan van secularisering. De partij neemt in economisch opzicht vaak uitgesproken linkse standpunten in, bijvoorbeeld in dit spraakmakende verkiezingsspotje uit 2015 (Engelse ondertiteling via knop CC).
Kiezers
Primair charedische Mizrachim, secundair Mizrachim die minder of niet religieus zijn, maar Ovadia Josef als inspiratiebron zagen en/of Shas als emancipatiebeweging waarderen. De partij behaalt meer stemmen onder armere Mizrachim dan onder de middenklasse.
Ideologische en historische achtergrond
Shas vindt haar oorsprong in de emancipatiebeweging voor Mizrachim. Dit waren Joden uit het Midden-Oosten die in de jaren ’50 en ’60 naar Israël emigreerden, omdat het klimaat jegens Joden in Arabische landen sterk was verslechterd. In de jaren ’50 en ’60 had de Arbeidspartij een sterke greep op de staat en was er, in het licht van de conflicten met de buurlanden en de algemene armoede, weinig aandacht voor de problemen en de specifieke tradities van Mizrachim. De Arbeidspartij stimuleerde secularisatie onder Mizrachim en werd verweten op Mizrachim neer te kijken. Hiertegen kwamen steeds meer mensen in opstand.
Shas diende als een middel voor de sociale en politieke emancipatie van Mizrachim. Hierin heeft de voormalige Sefardische opperrabbijn van Israël, wijlen Ovadia Josef, een belangrijke rol gespeeld. In de loop der tijd is er een Mizrachische vorm van het ultra-orthodoxe jodendom ontstaan, parallel aan Ashkenazische vormen van het ultra-orthodoxe jodendom. Josef vertegenwoordigde deze stroming, maar had bovendien een sterke aantrekkingskracht onder Mizrachim die minder religieus waren. Josef overleed in 2013.
Kiezers:
Religieuze Mizrachische Joden
Oprichting: 1984
Politieke positie: Pragmatisch religieus
Lijsttrekker: Aryeh Deri
Aantal zetels: 11