Sinds de onafhankelijkheid van Azerbeidzjan in 1991, na de val van de Sovjet-Unie, hebben Azerbeidzjan en Israël steeds nauwere banden. Gedurende de jaren ’90 was dit meer geheim, aangezien Azerbeidzjan ook met de Arabische wereld en Iran goede betrekkingen wilde ontwikkelen. Inmiddels is Azerbeidzjan één van de best bevriende landen met Israël in de regio.
Strategische en economische belangen
De locatie van Azerbeidzjan, ten noorden van Iran, maakt het land tot een waardevolle en goed gelegen bondgenoot van Israël. Daarnaast speelt het land ook cultureel een belangrijke rol, aangezien het land meer dan dertigduizend Joden huisvest. Azerbeidzjan heeft ook één van de oudste Joodse dorpen in de wereld buiten Israël en de VS: Gyrmyzy Gasaba. Economisch gezien handelen de twee landen steeds meer en een groot deel van de olievoorraad van Israël komt uit Azerbeidzjan.
De Rode Synagoge in Gyrmyzy Gasaba, voorheen bekend als Krasnaja Sloboda.
Op militair gebied werken de twee landen ook meer samen, vooral met het oog op de dreiging vanuit Iran. Beide landen strijden tegen het internationale terrorisme en zij zien Iran als een bedreiging voor de eigen veiligheid. Er wonen veel etnische Azeri’s in Iran en het land vreest de invloed van de sjiitische islam vanuit Teheran. Mede daarom spreken Israël en Azerbeidzjan over een militaire samenwerking tegen het Iraanse nucleaire programma en diens expansiedrift in de regio. Dat is genoeg reden voor Israël om te investeren in de strijdkrachten van Azerbeidzjan. Er worden veel wapens vanuit Israël verkocht aan de Azerbeidzjanen. Israël steunde Azerbeidzjan in zijn recente conflict met Armenië, wat tot enige internationale kritiek leidde.
Azerbeidzjan heeft van oudsher zeer goede banden met Turkije, mede door gedeelde cultuurhistorische en linguïstische banden. De spanningen tussen Turkije en Israël werden dan ook niet warm onthaald in Bakoe, waar men juist betere banden met Amerikaanse bondgenoten als Israël wil ontwikkelen.