Na de VAE is Bahrein het tweede land dat in 2020 de banden aanhaalt met Israël. Hiermee is Bahrein het vierde Arabische land dat officiële diplomatieke banden heeft met de Joodse staat.

Bahreinse vlag

Hoewel de landen nooit direct in oorlog zijn geweest, heeft Bahrein de standpunten van de Arabische Liga tot september 2020 ondersteund. Bij de bekendmaking van de normalisatie, gaf men wel aan dat men de Palestijnse zaak niet zou vergeten in de internationale arena.

Credits: Sony Shaun

Bahrein kent een zeer kleine, maar invloedrijke Joodse gemeenschap van enkele families. Zo heeft het land enkele Joodse parlementariërs gehad en was de Bahreinse ambassadeur bij de Verenigde Staten van 2008 tot 2012 van Joodse afkomst. Sinds 2015 wordt Chanoeka ook door de koning van Bahrein gevierd.

Pas na de Oslo-akkoorden van 1994 kwam er enig officieel contact tussen Israël en Bahrein op gang. Enkele Israëlische ministers hebben het land bezocht, maar tot een vredesakkoord kwam het toen niet. De verhoudingen bleven onder de tafel en pas in de jaren ’10 kwamen zij langzaam aan het licht. Zo waren er contacten met de Mossad en riep de koning op om termen als ‘zionistische entiteit’ niet langer te gebruiken.

Groeiende connecties

Vanaf 2015 begon de toon vanuit Manama tegenover Israël te veranderen. De koning erkende in 2018 Israëls recht om te bestaan. Ook waren er meerdere vergaderingen tussen Israëlische en Bahreinse functionarissen. Na het akkoord tussen Israël en de VAE, wordt Bahrein als één van de landen genoemd die als volgende de banden officieel kan aanhalen. Bahrein ontkent dit zelf ten stelligste. De Bahreinse regering heeft als voorwaarde voor normalisatie een onafhankelijke Palestijnse staat gesteld, dit in navolging van Saoedi-Arabië. Bahrein heeft inmiddels wel zijn luchtruim geopend voor Israëlische vliegtuigen.

De relaties tussen Israël en Bahrein zijn het beste te zien in het licht van de Iraanse dreiging. De Golfstaten voelen zich bedreigd door Iran en hebben dus een overeenkomst met de Israëlische regering.

Vredesakkoord

Ietwat onverwacht maakte president Trump op 11 september 2020 bekend dat ook Bahrein de banden met Israël zou normaliseren. Hoewel de regering van Bahrein dit enkele weken ontkende, heeft men alsnog de stap gezet. Analisten wijzen de Iraanse dreiging aan als reden. Bahreins bevolking, die in meerderheid sjiitisch is, was minder te spreken over de deal die de soennitische leiders van het land gemaakt hebben. Aan de andere kant lijkt de stap van Bahrein de deur open te zetten voor meer normalisatie in de regio.

Share it :