
Cyprus kende al in de periode van de eerste Joodse tempel uitgebreide betrekkingen met het land Israël, tegenwoordig zelfs meer dan ooit. Al sinds de Oudheid wonen er Joden op het eiland, waar zij zonder enig probleem konden leven. Gedurende de Ottomaanse overheersing trokken veel Sefardische Joden naar het eiland, waarvan de meesten in de stad Famagusta gingen wonen. In 1868 werd Cyprus een Britse Kroonkolonie.
Credits: Flickr
Geschiedenis
Zowel Cyprus als Israël waren onderdeel van het Britse Rijk. Vele Joden probeerden dan ook na de Tweede Wereldoorlog via Cyprus het Heilige Land te bereiken. Ongeveer 50.000 werden tegengehouden door de Britten en opgesloten in kampen op het eiland. Pas na het einde van het Mandaat mochten deze mensen vertrekken naar Israël.
In 1960 werd Cyprus onafhankelijk, maar het land ging gebukt onder grote spanningen tussen haar Griekse en Turkse inwoners. De Grieks-Cyprioten wilden aansluiting met Griekenland en deze spanningen leidden uiteindelijk in 1974 tot een staatsgreep. In het verlengde daarvan volgde een Turkse invasie en het stichten van de Turkse Republiek Noord-Cyprus.
In de jaren ’80 van de 20e eeuw waren Cyprioten bezorgd over de warme banden van Israël met Turkije. Mede daarom droeg Nicosia de Palestijnen een warm hart toe. Pas in de jaren ’90 begonnen de banden te verbeteren en momenteel werken de landen met name samen op gebied van gaswinning en energieopwekking. De huidige houding van Turkije heeft de twee landen ook op gebied van militaire en diplomatieke samenwerking veel dichter bij elkaar gebracht. Israël en Cyprus houden gezamenlijke militaire oefeningen en hebben afspraken gemaakt over gaspijpleidingen. Daarnaast tracht de eilandstaat een mediator te zijn tussen Libanon en Israël.
Israëli’s reizen naar Cyprus om hun burgerlijke huwelijken te sluiten. In Israël worden huwelijken exclusief uitgevoerd door religieuze autoriteiten, er is geen civiele huwelijksoptie. Dit betekent dat Israëli’s die met iemand willen trouwen van een ander geloof of hetzelfde geslacht, of die geen religieus huwelijk wensen, steevast uitwijken naar dit eiland. Cyprus, dat dicht bij Israël ligt en gemakkelijk te bereiken is, biedt een snelle en eenvoudige procedure voor burgerlijke huwelijken, waardoor het een populaire keuze is.
In 2013 noemde oud-president Peres Cyprus de meest betrouwbare partner van Israël. De samenwerking tussen beiden landen is de afgelopen jaren dan ook fors geïntensiveerd.