Egypte is het zuidelijke buurland van Israël en heeft een grote rol gespeeld in de militaire geschiedenis van de Joodse staat.

Egyptische vlag

Het land heeft de meeste inwoners in de regio en kent daarnaast een van de grootste economieën van het Midden-Oosten. Daarom wordt Egypte beschouwd als een regionale macht in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de islamitische wereld. Met name op cultureel gebied heeft Egypte een grote invloed op de Arabische wereld.

Pyramides

Credits: Francis

Samen met de rest van de Arabische wereld, viel Egypte na de uitroeping van de onafhankelijkheid van Israël, de net geboren staat binnen. Bij deze oorlog kreeg het de Gazastrook in handen. Bij de Suez-crisis in 1956 viel Israël de Sinaï binnen om samen met Groot-Brittannië en Frankrijk Nassers nationalisering van het Suezkanaal tegen te gaan. Egypte had het kanaal namelijk afgesloten voor Israëlische schepen. Onder druk van de VN en de VS trok Israël zich terug uit de Sinaï. Hierop werd een VN-vredesmacht in de Sinaï gestationeerd. Tijdens de Zesdaagse oorlog in 1967 verloor Egypte de Gazastrook en de gehele Sinaï aan Israël. Zes jaar later viel Egypte samen met Syrië Israël aan in wat bekend werd als de Jom Kipoeroorlog.

Camp David: vrede met Israël

In 1977 bezocht president Anwar Sadat Israël. Dit was een historisch moment in de betrekkingen tussen Israël en de Arabische landen. Nog nooit was een Arabische leider op officieel politiek bezoek in Israël geweest. In 1979 tekenden de Egyptische president Sadat en de Israëlische premier Begin, onder toeziend oog van de Amerikaanse president Jimmy Carter, een vredesverdrag. Israël gaf de Sinaï terug aan Egypte en kreeg de garantie voor vrije vaart door het Suezkanaal. De Gazastrook bleef onder Israëlisch gezag. Egypte was het eerste Arabische land dat Israël erkende en kon op afkeuring van de rest van de Arabische wereld rekenen. Het land werd zelfs tien jaar lang verbannen uit de Arabische Liga. In 1981 werd Sadat vermoord door terroristen van de Egyptische Islamitische Jihad.

Latere presidenten, waaronder Hosni Mubarak, hebben het vredesakkoord in stand gehouden. Tijdens de revolutie in 2011 werd Mubarak echter afgezet en kwamen er vrije verkiezingen. Nadat Mohamed Morsi, de leider van het moslimbroederschap, werd gekozen als president, twijfelde men in binnen- en buitenland over het akkoord. Toch bleef Egypte het akkoord trouw en ook na de afzetting van Morsi en de installatie van generaal Abdel Fattah el-Sisi als president werd het vredesakkoord met Israël bestendigd.

Ondanks dat de relaties tussen Israël en Egypte bekend staan als een koude vrede, profiteren beide landen van elkaar. Het Egyptische leger opereert officieel tegen smokkeltunnels die naar Gaza lopen, en Israël helpt mee in de strijd tegen radicale groeperingen in de Sinaï-woestijn. Volgens de Egyptische president Sisi is de samenwerking tussen Israël en Egypte nog nooit zo hecht geweest.

Share it :