Hezbollah militair plan op kaart

Dreiging

Waar de PLO alleen het uiterste noorden van Israël kon bereiken met relatief lichte wapensystemen, heeft Hezbollah de afgelopen decennia een militaire infrastructuur en wapenarsenaal opgebouwd waarmee heel Israël met raketten kan worden bereikt. Hezbollah maakt daarbij gebruik van menselijke schilden. Duizenden militaire posities bevinden zich veelal in of nabij woningen, scholen, moskeeën en ziekenhuizen. Dit gebeurt onder het toeziend oog van de VN-vredesmacht UNIFIL. De United Nations Interim Force in Lebanon, oftewel UNIFIL, moet toezien op de internationale vrede en veiligheid in het grensgebied van Zuid-Libanon.

Israël heeft meermaals militair gereageerd op terreuroffensieven en -beschietingen van Hezbollah. In de zomer van 2006 werd een regelrechte oorlog van ruim een maand uitgevochten. De oorlog maakte helaas geen einde aan de militaire aanwezigheid van de organisatie in Zuid-Libanon. In 2016 beschikte Hezbollah over een  paraat leger van 20.000 man, 25.000 reservisten en een arsenaal van tussen de 120.000 en 130.000 raketten. Honderden van deze raketten hebben een bereik van meer dan 250 kilometer, genoeg om het grootste deel van Israël te bedreigen. Bovendien zijn deze raketten uitgerust met navigatiesystemen. Hezbollah kan hiermee strategische doelen in Israël bestoken, zoals het vliegveld van Tel Aviv of energiecentrales.

Hezbollah in de Syrische burgeroorlog

Sinds 2011 heeft Hezbollah een rol gespeeld in de Syrische burgeroorlog, waarin de organisatie het Assad-regime steunde. In deze strijd heeft Hezbollah gevechtservaring van onschatbare waarde opgedaan. Intussen werd met behulp van Iran de militaire infrastructuur in Zuid-Libanon verder opgebouwd. Regelmatig heeft Israël met luchtaanvallen de doorvoer van Iraanse raketten en chemische wapens naar Hezbollah gedwarsboomd. Hezbollah is in staat om tientallen raketten tegelijkertijd af te vuren. Ook Israëls geavanceerde antiraketsystemen, zoals de Iron Dome, zijn hier niet tegen opgewassen.

In september 2017 onthulde een Israëlische voormalige luchtmachtchef dat Israël in de voorgaande vijf jaar zo’n vijftig maal “onderscheppingsbombardementen” had uitgevoerd. Dat heeft de militaire opbouw hoogstens vertraagd. Inmiddels zouden Iran en Hezbollah in Zuid-Libanon ook over eigen wapenfabrieken beschikken.

Nieuwe aanvallen op Israël sinds oktober 2023

Sinds 8 oktober 2023, een dag na de aanval van Hamas op Israël, heeft Hezbollah vanuit het zuiden van Libanon meer dan 10.000 raketten en artillerie afgevuurd op het noorden van Israël, uit solidariteit met Hamas in Gaza. Hierdoor werd een groot gebied van Israël langs de grens met Libanon te gevaarlijk voor de bewoners en tussen 60.000 en 80.000 inwoners werden uit deze regio geëvacueerd.

In september 2024 voerde Israël gerichte aanvallen uit op Hezbollah-leiders, waaronder de liquidatie van secretaris-generaal Hassan Nasrallah en de spectaculaire explosies van duizenden pieper- en walkietalkies in handen van belangrijke Hezbollah militieleden. Begin oktober begon Israël met een grootschalige invasie van Zuid-Libanon, wat leidde tot de ontmanteling van een groot deel van de militaire infrastructuur van Hezbollah in dat gebied. De militaire infrastructuur was opgesteld in ondergrondse tunnels en in privéwoningen van Zuid-Libanese dorpen, vaak op enkele meters afstand van UNIFIL controleposten.

Op 26 november 2024 werd een door de VS gesteund staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah van kracht, na 14 maanden van conflict. Dit akkoord omvat een 60-daagse wapenstilstand en de terugtrekking van zowel Israëlische als Hezbollah-troepen uit Zuid-Libanon, onder toezicht van een internationaal comité onder leiding van de VS. Hoewel het staakt-het-vuren enige verlichting heeft gebracht, blijft de situatie in Libanon gespannen, met voortdurende zorgen over de stabiliteit.

Share it :