Machtsstrijd met Hamas
Vanaf de oprichting van de Palestijnse Autoriteit, staat de interimregering onder grote invloed van de grootste factie – Fatah. De seculier-nationalistische beweging werd jarenlang geleid door Yasser Arafat en was ook ook de dominante factie in de PLO. Arafat was partijleider van Fatah, voorzitter van de PLO en president van de Palestijnse Autoriteit. Hetzelfde geldt voor zijn opvolger, Mahmoud Abbas (°1935).
In 2006 waren er parlementsverkiezingen voor de Palestijnse Wetgevende Raad (Palestinian Legislative Council – PLC). Hamas won deze verkiezingen en verkreeg een absolute meerderheid van 76 van de 132 zetels. De verkiezingsoverwinning van Hamas tastte de machtspositie van Fatah aan. Hamas vormde een regering voor de PA met Hamas-kopstuk Ismail Haniyeh als premier. Verder bestond de regering uit Hamas-leden en vier onafhankelijke bewindslieden. Mahmoud Abbas, leider van aartsrivaal Fatah, bleef PA-president. Al snel escaleerden de spanningen tussen Fatah en Hamas. In 2007 pleegde Hamas een staatsgreep in de Gazastrook, waarbij Fatah-aanhangers werden vermoord of verdreven. Op deze manier werd Hamas alleenheerser in de Gazastrook.
Op de Westelijke Jordaanoever werden de Hamas-leden ontslagen en zodoende werden de instituties van de PA weer overgenomen door Fatah-aanhangers. De eindstand was een bestuurlijke splitsing tussen Hamas en Fatah. Gaza wordt nog steeds geregeerd door Hamas, dat de Oslo-akkoorden afwijst en streeft naar de vernietiging van Israël. De PA houdt de controle over de autonome gebieden op de Westelijke Jordaanoever. Sinds de verkiezingen in 2006 zijn er geen nieuwe verkiezingen geweest. Hamas en Fatah hebben hun onderlinge geschillen nog steeds niet bijgelegd.
Gevolgen voor de Gazastrook
De machtsstrijd tussen de twee Palestijnse facties raakt vooral de gewone burger. In 2017 voerde de Palestijnse Autoriteit twee maatregelen in, die het leven in de Gazastrook nog meer bemoeilijkten. Als gevolg van nalatige betalingen van de PA, heeft Israël de toevoer van elektriciteit aan de Gazastrook beperkt. Ondanks het feit dat Hamas de dienst uitmaakt in de Gazastrook, blijft de PA verantwoordelijk voor betalingen aan Israël voor levensvoorzieningen. De machtsstrijd tussen de PA en Hamas resulteerde dus in minder elektriciteit in de Gazastrook; slechts 3 uur per dag. Dit had grote gevolgen voor de bevolking, zoals het niet werken van koelkasten, telefoons en andere elektrische apparatuur. Op de tweede plaats, en als gevolg van de eerste maatregel, werkt de waterzuivering in de Gazastrook amper tot niet. Dit heeft als gevolg dat er amper zuiver drinkwater beschikbaar is en dat vervuild water rechtstreeks de Middellandse Zee instroomt.