Inhoudelijke meningsverschillen
In lijn met de Oslo-akkoorden erkent de Palestijnse Autoriteit (afgekort PA) formeel de staat Israël. Tegelijkertijd is er nog geen permanente vrede gesloten met Israël en meent de PA dat Israël de volledige controle over de in 1967 veroverde gebieden moet overdragen aan de toekomstige Palestijnse staat. Voor Israël is dat uitgesloten. Deze patstelling duurt al 25 jaar en de onderhandelingen zijn sinds de Oslo-akkoorden niet opgeschoten. De ‘voorlopige’ regering van de PA bestaat daarom nog steeds.
Israël meent dat de PA te weinig doet om terrorisme tegen te gaan. Zo betaalt de PA aan veroordeelde Palestijnse terroristen en de families van degenen die zijn omgekomen tijdens dergelijke aanvallen, een maandelijkse uitkering, die overigens een stuk hoger ligt dan het gemiddelde inkomen in de Palestijnse gebieden. Naar aanleiding van deze uitkeringen verwijt Israël de PA het stimuleren van terreur (“pay for slay”), terwijl de PA volgens de Oslo-akkoorden zich juist moest inspannen om terreur te bestrijden. Volgens Israël maakt de PA zich schuldig aan haat zaaien en ophitsing, bijvoorbeeld in het onderwijs. Dit terwijl de Oslo-akkoorden zowel Israël als de Palestijnen verplichten om hun jonge generatie op te voeden in de geest van vrede.
Pragmatische samenwerking
De meningsverschillen betekenen overigens niet dat er geen samenwerking is tussen Israël en de PA. Vooral op het gebied van veiligheid vindt er pragmatische samenwerking plaats wanneer dit zowel in het belang van Israël als van de PA is. Ze willen allebei voorkomen dat Hamas of andere radicale groeperingen de macht grijpen op de Westelijke Jordaanoever (zoals in 2007 in Gaza gebeurde). Daarom wisselen Israël en de PA regelmatig inlichtingen uit.
Deze samenwerking is belangrijk voor Israël, omdat stabiliteit ervoor zorgt dat de situatie op de Westelijke Jordaanoever niet escaleert. Ook de PA heeft belang bij samenwerking, omdat Israël hen helpt de orde te bewaken. Volgens Israëlische bronnen zou de regering van president Abbas het niet lang uithouden zonder de Israëlische militaire aanwezigheid op de Westoever. Rivaliserende groepen, zoals Hamas zouden dan de macht overnemen.
Afbeelding: Moshe Milner (Government Press Office).