Nadat de Emiraten in 1971 onafhankelijk werden sloten zij zich al snel aan bij de Arabische oppositie tegen Israël. Israël werd gezien als ‘vijand van de Arabieren’, aldus Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan. In tegenstelling tot landen als Oman en Bahrein, kenden de betrekkingen tussen Israël en de VAE geen dooi na de Oslo-akkoorden van 1994. In 2010 eiste de VAE bij Interpol de arrestatie van Mossad-directeur Meir Dagan na de moord op Mahmoud al-Mabhouh in een hotel in Dubai. Hij was een van de oprichters van de Izz ad-Din al-Qassam Brigades, de gewapende tak van Hamas. Israël heeft enige betrokkenheid bij deze actie altijd ontkend.
Credits: Frank Berbers
Gedurende de jaren ’10 begonnen de verhoudingen tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Israël via informele contacten warmer te worden. De spanningen tussen de soennieten en de sjiieten in het Midden-Oosten groeiden sterk en de Emiraten begonnen Iran als vijand te zien. Zowel Israël als de Emiraten drongen in Washington aan op een krachtige houding tegenover Iran. In 2012 ontmoette premier Netanyahu in New York de minister van Buitenlandse Zaken van de VAE. Beide landen hielden contact aangaande de situatie rond Iran en diens nucleaire ambities. Daarom juichten beide landen het besluit van president Trump om de Iran-deal te verlaten toe.
De banden komen boven tafel
Aan het einde van de jaren ’10 begonnen de contacten tussen beide landen steeds zichtbaarder te worden. Steeds meer functionarissen hielden vergaderingen, waarvan sommigen in het openbaar waren. Op sportief gebied werden de banden ook aangehaald. De boycot van Israëlische atleten werd stopgezet en in 2018 gaf de VAE toestemming tot het tonen van de Israëlische vlag en het afspelen van het volkslied tijdens sportevenementen. Dit gebeurde ook nadat de Israëlische judoka Sagi Muki goud won tijdens de judokampioenschappen in Abu Dhabi.
In 2019 werd bekend dat Israël zou deelnemen aan de Expo 2020 in Dubai. Toen premier Netanyahu na verschillende verkiezingen in 2019 zijn intenties over het (deels) annexeren van de Westelijke Jordaanoever uitsprak, kwamen er protesten vanuit Abu Dhabi. Ondanks de groeiende banden met Israël waren de leiders van de Emiraten de Palestijnse zaak nog niet vergeten.
De Abraham-akkoorden
In augustus 2020 maakte president Trump bekend dat Israël en de Verenigde Arabische Emiraten officiële diplomatieke banden zouden aangaan in ruil voor het stopzetten van de annexatie. De VAE worden hiermee het derde Arabische land dat officiële betrekkingen heeft met Israël, na Egypte in 1979 en Jordanië in 1994. Begin september 2020 ging de eerste Israëlische, samen met een kleine Amerikaanse delegatie, naar Abu Dhabi voor de eerste ronde van gesprekken. Ook werden de blokkades op telefonie en internet verbroken en schafte de VAE haar officiële boycotwet af. Zo werden er al snel banden aangehaald op het gebied van financiën, communicatie en technologie. Deze ‘Abraham Akkoorden’ moeten gezien worden in het licht van overeenkomstige belangen op geopolitiek vlak.
Nieuwe vrienden
Recente ontwikkelingen tussen beide landen laten zien dat wederzijds respect en vrede altijd mogelijk is. Zo is er onlangs een kosjere supermarkt geopend en kunnen Joodse inwoners van de Emiraten naar een Joodse school. Ook zijn er weer synagogen en andere Joodse publieke ruimtes geopend. Er zijn ook weer Israëli’s die de stap zetten om op het Arabische schiereiland te gaan wonen. Dit was sinds de oprichting van de staat Israël niet meer gebeurd.